Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

perjantai 3. joulukuuta 2010

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel


Perinteikkään sekä laadukkaan saksalaispanimo Weihenstephanerin tumma vehnäolut ensimmäistä kertaa lasissa. Panimon vaalea "hefe" ainakin on hieno olut.
Olut on vahvuudeltaan 5,3% ja tyyliltään siis suodattamaton tumma vehnäolut. Sameassa oluessa väri on melko vaaleankin ruskea ja vaahtoa syntyy tyypillisen paljon. Pitkässä lasissa upean näköinen.
Tuoksussa hiivaisuuden ja banaanisuuden lisäksi tummia hedelmiä, sekä mausteisuutta. Suutuntuma kirpeän runsaan hiilihappoinen ja harmittavankin kevyt. Onneksi maku on kuitenkin hyvin onnistunut.
Vehnäisen hapahko maku on karamellisen maltainen, tumman hedelmäinen, hieman banaaninen, sekä mukavan mausteinen (ilmeisesti hiivasta?). Jälkimaku kestää kohtalaisen hyvin ja on happaman puoleinen. Muutenhan tämä on oikein nautittava tumma vehnä, mutta aivan liian kevyt. Runkoa kehiin! Alko, 3,02€/0,5l.

Pisteet 34/50

Tämä, kuten suurin osa saksalaisista oluista on pantu saksalaisen puhtauslain 'Reinheitsgebotin' mukaan, tai panimot ainakin väittää näin tehneensä. 
Alkuperäisessa laissa (1516) sallittiin ainesosiksi vain ohra, humala ja vesi, joten vehnäoluita ei varsinaisesti voida laskea tuohon kuuluvaksi. Hiivan olemassaolo yhtenä ainesosana tajuttiin vasta myöhemmin, joten se kait voidaan laskea lakiin kuuluvaksi. Laki on nykyään muutettu sallivammaksi.
Laki tehtiin alunperin lähinnä siksi, kun haluttiin säästää muita viljoja leivän tekemiseen (erityisesti ruis ja vehnä), mihin ohra ei niin hyvin soveltunutkaan, vaan oluen tekoon varsin hyvinkin. Vehnän käyttö oluissa sallittiin vain ylimystölle, aristokraateille.
Etiketissä komeileva julistus 'Gebraut nach dem Bayerischen Reinheitsgebot' saattaa luoda ainakin mielikuvan, että olut olisi puhtaista puhtainta, mutta totuus ei välttämättä kuitenkaan ole tämä. Esim. veteen voidaan ihan vapaasti lisäillä kemikaaleja ja onhan kaikenmaailman lannoitteita ja tuholaistentorjunta-aineitakin mahdollisesti käytetty ohran viljelyssä. Tuntuu kyllä välillä, kieltämättä, että kyseistä "lainkuuliaista" julistusta saatetaan käyttää enemmänkin markkinointimielessä ja mielikuvia luodakseen.
No, joka tapauksessa saksalaisissa oluissa on aistittavissa silti sellaista "puhtautta", mitä harvemmin löytää muiden maiden oluista. Lisäksi saksalaiset oluet on kyllä teknisessä mielessä aivan kärkeä, eli taitoa kyllä riittää runsaasti. Itse kuitenkin arvostan suuresti saksalaisia oluita ja harvoin niitä nauttiessani olen hirveästi joutunut pettymään.

Tässä vielä linkki erääseen mielenkiintoiseen, sekä kriittiseen näkökulmaan Reinheitsgebotista (englanniksi): The German Reinheitsgebot - Why it's a load of old bollocks

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti