Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

De Ranke Noir de Dottignies

Mahtavaa! Suorastaan rakastan tällaisia paperiin käärittyjä pulloja. Vaikea pitää näppejään erossa.. Tulee heti mieleen joulu (vaikka joulu nyt onkin...). Hieman aikaa kääreitä avattuani, alta paljastuu iso 0,75l pullo tummaa belgialea De Ranken panimolta. Tällaistahan toivoinkin ;). Kyseisen belgipanimon tuotokset ovat enemmän humalapainoitteisia yleensä, mutta tämä on kyllä mallaspainoitteinen. Oluessa on käytetty jopa 6:tta eri mallastyyppiä. De Ranke sanoo heittäneensä kylläkin myös reilun annoksen Saaz- ja Challenger-humalaa keittoon.
Nimi 'Noir de Dottignies' tarkoittaa Dottigniesin mustaa. Ihan mustaa olut ei kuitenkaan ole. Vahvuudeltaan tämä on normaalin korkeaa belgioluelle, eli 9%.
Panimon muita oluita on mm. yksi parhaista kunnolla humaloiduista belgeistä XX Bitter ja Guldenberg, mihin en itse ihan vielä päässyt sisään. Uusinta tarvitaan. Näitä kahta löytää myös baareista melko helposti (ainakin Turussa...).

Olut on melko tumman ruskeaa kestävällä rusehtavalla vaahdolla. Jo tuoksu kertoo ettei ne 14 euroa menneet hukkaan Alkon kassalla tätä maksaessani.
Tuoksu onkin hyvin monipuolinen. Se on pääpirteiltään makea, siitä löytyy siirappista sokerisuutta, tummaa hedelmäisyyttä, kahvista paahteisuutta, karamellista & leipäistä maltaisuutta, aavistus viljaisuutta, sitruunaa ja ties mitä. Suutuntuma on melko täyteläinen, sekä sokerisen tahmea. Maultaan olut on hyvin tasapainoinen, eikä oikeastaan mitään häiritsevää esiinny. Makea, monipuolinen mallasherkkuhan tämä on. Toki tämä on aika oletettuakin kuudella eri käytetyllä mallastyypillä.
Belgihiiva antaa hieman mausteisuutta makuun. Humala antaa tälle mukavan greippisen & sitruunaisen säväyksen, minkä aistii koko ajan, muttei ihan pysty paikallistamaan.
Jälkimakuun päästyään tämä makea olut kuivuu myös todella hyvin. Greippistä katkeruutta on reilusti.


Jostain syystä tämä hieno olut on saanut Olutoppaassa paljon alhaisia pisteitä, mutta itse voin ainakin rehellisesti sanoa, että nautin joka kulauksesta. Alko, 14,13€/0,75l.

Pisteet 41/50 (8-4-8-4-17)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti