Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

perjantai 10. joulukuuta 2010

Ardbeg 10 Year Old Islay Single Malt


Pitkästä aikaa uutta viskikatselmusta, tällä kertaa lasissa Islay-saaren yhden monista tislaamoista, eli Ardbegin kymmenvuotias single maltti. (single) Maltti on tunnetusti valttia, heh heh.
Ennakkoon olen netistä yrittänyt urkkia mahdollista tietoa viskin mausta ja varsinkin savuturpeen seasta mahdollisesti löytyvä sitruksinen hedelmä kiinnosti eniten. Tämä siis ainakin pitää löytyä =).
Pullon, etiketin, sekä sen laatikon kelttityylinen ulkoasu on kaikinpuolin silmiä hivelevän kaunista. Samankaltainen "A" näyttäisi muuten olevan Turun vaakunassa myös ;).
Tämä kyseinen yksilö on iso, litran leka, ostopaikkana Viking Line 52€/1,0l. Alkosta suht' samaan hintaan 0,7l versio.
Prosentteja on hieman "tavallista" (40%) enemmän, eli 46%. En kuitenkaan heti lähde lisäämään tilkkaa vettä sekaan, vaan raa'asti aloitetaan nämä(kin) bakkanaalit.


Kaadetaan drammi lasiin ja ihmetellään. Dram tarkoittaa noin suurinpiirtein 'yhtä drinkkiä' ja määrä on ihan itsensä päätettävissä, tai kuka sitä juomaa nyt sattuukaan tarjoamaan. Itse kaadoin nyt aika varovaisen määrän, koska edellinen Islay-pullo Laphroaig tyhjeni vähän liiankin nopeasti...
Ardbeg on erittäin haalean kultaista, lähes neutraalin väristä. Ulkonäkö sitten hämää kyllä ihan täydellisesti.
Hyvin voimakkaassa tuoksussa on tietysti turpeinen savuisuus pääosassa, mutta taustalta löytyy myös kirpeää sitruunaa (jes!), merisuolaa, sekä mineraalisuutta.
Maussa hyvin intensiivistä nuotiosavua, turpeista mallasta, sitruunaa, suolaa, sekä pistävää alkoholisuutta. Neljäkutoseksi menee silti melko helposti alas, eikä vesitippoja jää kaipailemaan.
Ardbeg on laadukas islay-viski, mihin sitruksinen kirpeys tuo hieman monipuolisuutta makuun.

Pisteet 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti