Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

lauantai 25. joulukuuta 2010

De Molen Hemel & Aarde

Kuten eräs toinenkin blogisti, myös minä suorastaan rakastan näitä informatiivisia etikettejä.

Jouluaaton iltana, tai no yönä jo oikeastaan nautiskelin hieman tällaista pelaamisen yhteydessä. Olut on kuitenkin niin vahvaa sekä maultaan, että prosenteiltaan, että pistin muovikelmua pullonsuuhun ja pullo jääkaappiin odottomaan huomista. Joskus täytyy osataa lopettaa...
Tämä hollantilainen panimo panee kyllä mahdottomia määriä eri oluita, sekä niiden saatavuus Suomessa on vielä erittäin huono, joten en ole vielä hirveän hyvin panimon oluisiin tutustunut.
Hemel & Aarde (Taivas & Maa) on 9,5% imperial stout, missä on käytetty skottilaisen Bruichladdich-viskitislaamon erittäin turpeisia maltaita. Etiketti on muutenkin hyvin informatiivinen. Katkeroita oluessa on hyvin tarkasti ilmoitettuna huimat 96,9 EBUa ja katkerohumalana on toiminut Nugget, sekä aromihumalana Amarillo. Väriä 349 EBC'tä, joten mustaa olutta käytännössä. Pulloni on n. 1/2 vuotta vanhaa, eli melko tuoretta vielä. Oikein säilytettynä pimeässä ja viileässä säilyvyyttä oluelle luvataan jopa 25 vuotta!

Kuten väri-info kertoi jo, olut on täysin mustaa erittäin upealla paahteisen ruskealla vaahdolla. Tuoksu on hyvin paahteisen kahvinen, hieman palanutkin. Hienoista nahkaisuutta esiintyy myös, mitä on yleensä havaittavissa tätä paljon vahvemmissa imperial stouteissa. Lakritsisuus tuoksussa on lähes salmiakkista. Suutuntumaltaan olut hyvin täyteläisen liukas ja lämmittävä. Kirjoittelen tätä makuarviota nyt joulupäivänä aamupäivällä, joten voin sanoa, että tämä olut toimii hyvin myös "aamukahvin" korvaajana.
Maku on runsas ja melkoisen tuhti. Uskoisi oikeastaan että prosentteja olisi enemmänkin, mutta paljon paremipi näin, sillä nyt alkoholi ei maistu missään vaiheessa. Maultaan tämä on hyvin kuiva, paahteisen mustan kahvinen, palanut, turpeinen as hell, tumman suklainen, havuisen humaloidun katkera. Hieman sitruunaa & greippiä on myös havaittavissa. Jälkimaku on erittäin pitkä ja suuta kuivattava.
Hemel & Aarde on erittäin hyvä ja jollain kieroutuneella tavalla vielä tasapainoinenkin imperial stout, harmi vain kun näitä ei oikein löydä mistään Suomesta...
Etiketissä suositellaan nauttimislämpötilana 16:tta astetta, mutta menee tämä hieman viileämpänäkin.

Pisteet 42/50 (8-5-8-4-17)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti