Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

tiistai 28. joulukuuta 2010

Liefmans Goudenband


Tämän oluen maistelua olen hetkosen jo odotellutkin ja nyt tämä saa kunnian olla minun 500:s reittaus Olutoppaan puolella. Reittauksia on todellisuudessa hieman enemmän, mutta Oo toimii melko hyvänä mittarina.
Goudenband on sekoitus 2 vuotta vanhaa ja tuoretta olutta, mikä antaa sille hieman makeutta ja vielä hieman monimuotoisuutta lisää olueen.
Käyminen tapahtuu villihiivalla, mikä antaa oluelle sen happaman luonteen, niin kuin lambiceissa. Olut on tyyliltään sour ale (hapan ale) ja vahvuudeltaan 8%. Hienon paperikääreen alta paljastuu vain etiketitön pullo.

Väriltään tämä on melko tumman punaruskeaa hyvällä vaahdolla. Tuoksussa päällimmäisenä voimakas, hapokas vihreä omena, sitten hieman karamellista mallasta ja kuivaa kirsikkaa. Hyvin raikas tuoksu. Suutuntumaltaan olut on kevyt, hiilihappoinen, sekä kuiva. Maussa vihreä omenaisuus jatkaa päällimmäisenä aromina ja sen jälkeen voi aistia mm. kirsikkaisuutta, paahteista sokerisuutta, sekä hieman humalaakin. Maku on kohtalaisen (etikkaisen) hapan, vaikka vieläkään ei ihan ylletä lambicien tasolle. Makeutta toki löytyy oluesta, mutta kyllä tämä silti on tarkoitettu ihan aikuisen olutharrastajan lasiin päätyväksi. Eli mitään makeutettua limua tämä ei todellakaan ole.
Oluen hieman lämmettyään, makuun ilmaantuu lisää tummia hedelmiä, esim. luumu. Jälkimaussa on hieman sitä samaa suuta supistavaa happamuutta, kuin lambiceissa ja tämä onkin Goudenbandin paras hetki.

Täytyy sanoa, että Liefmans Goudenband täytti kyllä odotukset, mutta ei kuitenkaan sen enempää. Tämän oluen myötä tuli ennemminkin himo taas siihen aitoon ja alkuperäiseen lambiciin, mikä on minun kohdallani Cantillonin Rosé de Gambrinus.
Goudenband on kyllä silti hyvin raikas olut ja iso alkoholipitoisuus on täydellisen piilossa. Tätä olisi kiva maistaa, kun happamuus on täysin selättänyt makeuden, jos se vain oluen kypsymisen myötä edes on mahdollista. Jos löytyy kokemusta, niin saa kommentoida vapaasti.

Pisteet 38/50 (8-3-8-3-16)

1 kommentti:

  1. Viking Line used to sell this one about 2 years ago at their pub on m/s Isabella (0,375 bottles). I don't know if my palate has changed since then but I remember it as less sweet and more sour than the recent bottles from Systembolaget. I have no idea about the BBE "parasta ennen" on those bottles, but I wouldn't be suprised if they were atleast a bit aged due to the regular customers habit of ordering a "stor stark" instead of some obscure bottle wrapped in paper. I think I rated it 42/50 points back then.

    VastaaPoista