Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

lauantai 27. marraskuuta 2010

Urthel Hop-It


Lasissani on nyt olut, mikä aloitti tämän uudehkon humalainnostuksen Belgiassa. Lähde tähän väitteeseen on Urthelin omat nettisivut, missä panimomestari(tar) Hildegard van Ostaden sanoo, että sai kipinän tähän olueen vieraillessaan vuonna 2005 olutfestivaaleilla USA:ssa ja siellä maistelluista vahvasti humaloiduista jenkki-ipoista.
Hyvä että sai inspiraationsa, sillä minä ainakin pidän tästä uudesta tyylistä. Tällä hetkellä belgi-IPA-tyyliä Alkossa edustaa La Chouffen Houblon Dobbelen IPA Tripel (hieno olut).
Tämä "Hopitti" on vahvuudeltaan reilut 9,5% ja katkeroita kunnioitettavat 80 IBUa. Hildegard ei halunnut matkia jenkkityylin IPAa, vaan oman alueen kosketus piti oluesta löytyä. Käytetyt humalat ovat siis eurooppalaisia ja belgihiivaa on käytetty. Urthelin oluiden etikettien peikot ovat hildegardin miehen Basin taiteilemia satuhahmoja, Ertheleitä.

Olut on samean oranssi ja kestävää vaahtoa muodostuu runsaasti. Tuoksu on mausteisen hiivainen, reilun yrttisen humalainen, makeahko ja pippurinenkin. Suutuntumaltaan tämä vahva olut on keskitäyteläisen liukas. Maussa hiivaisuus leikkaa melkoisesti yrttisen greippistä humalan katkeruutta, mikä selkeneekin paremmin vasta jälkimaussa (äläkä unohda röyhtäisyä!). Maku on jenkki-ipojen lailla melko sokerisen makea ja hedelmäinen, mutta tähän loppuukin yhteneväisyydet ja makua jatkaakin heti belgialen tutut ominaisuudet, eli mausteinen hiiva, pippurisuus, yrtit ym..
Olut on makeudestaan huolimatta erittäin kuivaa. Alkoholi on suht' hyvin piilossa. Hop-It on hieno olut ja onnistunut aloittamaan menestyksekkään trendin muutoin vanhoillisessa/perinteikkäässä olutmaassa, Belgiassa.

Pisteet 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti