Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

torstai 11. marraskuuta 2010

Laitilan Kievari Tuomas 2010

 Tämän vuoden Tuomaksen on ideoinut vuoden 2009 Olutliiton myöntämän, Hyvä Tuomas-tittelin omaava Mika Heikkinen. Oluttyyliksi on tällä kertaa valikoitunut *rummut pärisee, jännitys tiivistyy* -kyllä, niinkin erikoinen valinta kuin tumma lager. Tuo suomalaisten suurpanimoiden suosima "erikoisoluttyyli", useimmiten tylsä tunnelmantappaja.. No, tiedän jo periaatteessa mitä odottaa, kun tätä viime lauantaina ryypiskelin hanasta Vareksen kantiksessa.
Nyt kyseessä on kuitenkin pulloversio, minkä takaetiketistä näen nyt myös sen, että oluessa on käytetty mausteena kanelia, korianteria ja vanilliinia. Kyllähän sitä mausteisuutta jo hanaversiossakin hieman huomasi.
Eroa pullon ja hanaversion välillä ei kuitenkaan ole varmaankaan paljoa, joten maksalaatikkoa on odotettavissa.
Olut on hyvin tummaa pitsisellä vaahdolla. Tuoksu on maanläheisen maltainen, hieman paahteisen kahvinen, sekä maksalaatikkomainen. Jotain raikkaan yrttistäkin tuoksussa on, mitä luultavimmin se korianteri. Maitokauppaolueksi Tuomas on yllättävän runsas, vaikka pientä vetisyyttä on havaittavissa. Muuten suutuntuma on pehmeä. Makeus on oluessa ihan hyvin saatu kuriin. Jälkimaussa kuitenkin sopivasti makeaa vanilliinia ja kahviakin. Näin uudelleenmaisteltuna olut on ihan hyvää, eikä maksalaatikkoakaan ole enää niin paljon (..kunhan sitä ei ajattele koko ajan). Hieman mausteinen, aavistuksen paahteinen, limppumaisen maltainen olut saattaa olla omiaan jouluruokien kanssa nautittuna.
Röyhtäisyssä paljastuu havuinen, sekä erikoisesti kiwisen&viinirypäleisen hedelmäinen humala. Olisi kiva tietää humalalajike; tuskin tässä Nelson Sauvinia tms. on kuitenkaan käytetty..?

Tummaksi lageriksi Tuomas 2010 on ihan hyvä, välillä nautittavakin, mutta miinusta ropisee ajoittaisesta maksalaatikkomaisuudesta (mistäköhän tuokin aromi olueen syntyy..?). Ei ollenkaan huono kuitenkaan, uskallan suositella kokeilemaan. Maitokaupoista ~3€/0,5l.

Pisteet 26/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti