Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Nøgne Ø Red HorizonNøgne Ø, tuo hauskan kuuloinen norjalainen pienpanimo, mistä tulee välillä melkoisen erikoistakin tavaraa (kuten Horizonit tai vaikka #100) ja sitten taas tasaisen luotettavaa, mutkattoman nautittavaa olutta (IPA, IS ym..). NØ Dark Horizon 1. Edition nauttii ihan älytöntä mainetta ja kunnioitusta olutharrastajien piireissä. DH1 pantiin vuonna 2007 ja myytiin aikalailla loppuun melko nopeasti. Onkohan sitä vielä saatavilla jonkin olutbaarin (siis Suomessa) kellarin pimeistä syövereistä, en tiedä, ja vaikka olisikin, niin hintaa en uskaltaisi arvaillakkaan. Itse en ole tuota olutta päässyt maistamaan. Harrastukseni alkoi vähän tuon jälkeen, eikä tietous yltänyt perille asti, kunnes oli jo myöhäistä...

Sain hommattua käsiini nyt uuden innovaation panimolta, eli Red Horizonin. Olut on pantu sakehiivalla ’No. 7’ ja se on vahvuudeltaan reippaat 17 t-%. Katkeroita mukavan reilut 75 EBU:a. Näihin isoprosenttisiin on aina pieni varaus, vaikkakin BrewDogin Tokyo* osoittautuikin ihan ok-tuotokseksi. Mutta kyllä se alkoholi sieltä aina silti vähän pääsee kuitenkin häiritsemään makuelämystä. Paitsi, jos 13 t-% lasketaan vielä ”isoprossaseksi”, niin Goose Islandin Bourbon County Stoutissa ne prossat ei oikeasti haitannut yhtään ja olut on kyllä muutenkin aivan loistava. Nøgne on ollut onneksi fiksu ja pullottanut oluensa sopivan kokoiseen 0,25l pikkupulloon. Tämän voi vielä nautiskella yksin ja ilman känniä. Erinäisiä ennakkoluulojakin minulla on jo ehtinyt muodostua olutta kohtaan, koska hiljattain maistettuani sakea (pikkupullo, Alkosta), en meinannut saada juomaa alas hyvälläkään tahdolla... Joko kyseinen yksilö oli jotenkin pilalla, tai sitten sake on muuten vain kuvottavan makuista.

Olutoppassa joku kommentoi, että NØRH kannattaisi nauttia jääkaappilämpöisenä, joten laitetaan pullo jäähtymään.

Red Horizon –kuten monen monta muutakin mielenkiintoista olutuutuutta- on saatavilla Alkosta vain Helsingistä sen lippulaivamyymälästä, Arkadiasta. Itse pidän tällaista toimintaa syrjivänä, onhan Alko kuitenkin monopoli. Vähintään pitäisi olla vastaavanlainen lippulaivamyymälä edes isoimmille kaupungeille. Vielä mieluummin ei monopoliasemaa ollenkaan, jos saisin päättää... Hintaa tälle pikkupullolle tulee 8,96€. Eli halpaa ei ole. Olut tulee kuitenkin hienossa peltipurkissa, millä on kyllä taiteellista arvoa vitriinissä. Itsellä on pari näitä ja toinen saakin kypsyä omassa rauhassaan.

Pullo jääkaapista ja sisältö lasiin. Ulkonäkö on samean punaruskeaa hyvin vähäisellä vaahdolla, mikä häviää erittäin nopeasti. Tuoksussa reilusti kypsää hedelmäisyyttä ja siirappista sokerisuutta. Myös jotain aniksen ja kurkkupastillin väliltä. Suutuntumaltaan olut on liukkaan täyteläinen erittäin vähäisellä hiilihappoisudella. Maussa on valtavasti siirappista makeutta, hedelmäisyyttä, yrttejä, sekä aavistus havuista humalaakin. Melko barley wine-tyylinen maku. Alkoholi ei oikeastaan maistu missään vaiheessa (lämpinäkään). Humalan kuivattamassa jälkimaussa se tuntuu hieman puuduttavana. Kuivuus lisääntyy vielä hetken päästä ja kitalaki on lopussa jo niin kuiva, että täytyy hakea lasillinen vettä.
Monipuolisuus jää jotenkin puuttumaan, ja makeus on hieman liiallista. Mitään sakemaista en tästä (onneksi) löytänyt. Kylmänä olut oli juotavampaa.
Pienoisiin odotuksiin nähden tämä oli pettymys. Muutenkaan en kyllä ole enää niin innoissani näistä korkean alkoholipitoisuuden oluista, hyvin vaikea laji varmasti onnistua. Tämä on kyllä erittäin juotava tuossa kategoriassa.

Pisteet 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti