Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Nils Oscar Imperial Stout


Huomasin vastikään, ettei Alkossa ole tällä hetkellä muita imperial stout-tyylin edustajia kuin Nils Oscarin näkemys siitä. Eli vain yksi ainut tätä olutmaailman kuningastyyliä! Aika hälyyttävää sanoisin. Mahtaakohan edes uusi vuosi tuoda yhtään muutosta tähän tilanteeseen... No, toivotaan.

Viimeksi minulla oli lasissa Nils Oscarin imperial stouttia lokakuussa 2009, eli uudelleenmaistelu on kohdallaan. Silloin annoin oluelle pisteitä 39/50 ja kritisointia hieman rungon ohuudesta. Muuten kyllä maistui.

Kaadetaan lasiin ja ihmetellään. Olut on ihan mukavan näköistä "mustaa kultaa" rusehtavan paahteisella vaahdolla, mikä tosin saisi säilyä vähän pidempään. Huomasin, että vanha arvosteluni Olutoppaan puolella pitää vieläkin täysin paikkaansa, joten copypastetan sen törkeästi tähän kohtaan: 

"[2.10.2009] Melkein musta olut hienoisella ruskeahkolla vaahdolla. Tuoksu hyvin vahvan paahteisen maltainen, makean maitosuklainen, humalainen sekä hieman palaneen kahvinen. Suutuntuma on (vain) keskitäyteläinen keskitason hiilihappoisuudella. Kuivahko, vahva maku on palaneen paahteisen maltainen, reilusti kahvinen, suolaisen lakritsinen, raikkaan hedelmäinen, aavistuksen siirappinen sekä loppua myötä kuivattavan humalakatkeroinen. Jälkimaussa palanutta värimallasta, tuhkaa sekä katkeraa greippiä. Mausta syntyy mielenkiintoinen sekametelisoppa ja oikeastaan aika hyvä sellainen. Muuten oikean imperial stoutin tuntua, paitsi hieman ohut. Ehkä aavistuksen karkea vielä mutta kypsyttäminen luultavasti tasoittaa makua vielä."

Sanoisin ehkä pienenä lisänä vielä, että makeaa siirappisuutta on maussa kyllä hieman enemmän kuin "aavistus".
Ollakseen kunnon IS tämä vaatisi yksinkertaisesti enemmän voltteja, humalaa ja reilusti tukevamman rungon. Näin olut on vain hieman tukevampi stout, muttei imperial-sellainen. Samat pisteet säilyvät. Pehmeämpää tämä tosin oli tällä kertaa. Alko, 4,08€/0,33l.


Pisteet 39/50 (8-4-8-3-16)

2 kommenttia:

  1. Eli alkossa ei ole yhtään kunnon Imperial Stout -olutta. Koffin Portteri on tätä parempi korvike.

    VastaaPoista
  2. Toisin sanoen asia on näin. Hyvä korvikehan tuo Koffin Porter on, mutta korvike kuitenkin... Tulisikin vielä joskus vaikka Nøgnen IS valikoimiin takaisin. Mieluimmin silti ottaisin jonkun jenkki-IS:n. Vaikka Victorylta.

    VastaaPoista