Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel


Tässäpä olut, millaista ei ihan joka päivä varmastikaan tule vastaan. Okei, imperial stout kahvilla höystettynä, ei mikään uusi juttu.. Mutta, millaisella kahvilla se onkaan höystetty.
Kahvissa käytetyt pavut ovat, kyllä, kertaalleen jo nautittu ja ulostettu. Kahvi on myös maailman kalleinta. Joko alkaa mielenkiinto heräämään (tai vaihtoehtoisesti mahassa kiertämään)? Tanskalainen Mikkeller siis osaa yllättää kyllä vieläkin kokeiluillaan meitä olutnörttejä.


Tämä alunperin indonesialainen kahvilaji on yleiseltä nimeltään kopi luwak (sivettikissakahvi) ja tässä oluessa on käytetty sen, ilmeisesti helpommin saatavilla, vietnamilaista versiota cà phê chồn:ia (=weasel coffee). Sivettieläimiin kuuluva musatti + muut lähisukulaiset ovat ne eläimet, mitkä näitä kahvinpapuja on ensin meitä muita herkkusuita popsinut. Toki weasel tarkoittaa suomeksi kärppää, mutten ihan saanut selville, olisiko cà phê chồn-laadun pavut juurikin kärpän popsimia. Weasel taitaa kuitenkin englanninkielessä tarkoittaa myös laajempaa ryhmää elukoita kuin meillä.
Sivettieläin ei pysty sulattamaan kovaa papua ja ulostaa ne näin ollen kokonaisina. Toki mahahapot yms. antavat oman käsittelynsä pavulle. Pavut kerätään sitten eläimen ulosteesta, pestään ja kuivatetaan auringossa. Valmiin kahvin pitäisi olla vahva-aromista, hyvin pehmeää ja vähemmän hapokasta.

Tämä olut kuuluu samaan sarjaan mainion 7,5% Beer Geek Breakfastin (stout) kanssa, mikä on myös kauramallaspainoitteinen ja kahvia on myös siinä käytetty. Brunch Weasel on kuitenkin tyyliltään imperial stout, joten se on hieman tuhdimpi 10,9% alkoholipitoisuudellaan. Olut on pantu Nøgne Ø:llä Norjassa. Molemmat oluet ovat saatavilla Arkadian Alkosta, Helsingistä.


Olut on lasissa kuin taideteos mahtavan värisellä vaahdollansa. Tuoksu on hyvin hedelmäisen kahvinpapuinen, paahteinen, kauraisen maltainen, hieman sokerinen, maitohappoinen, nahkainen, sekä lakritsinen. Monipuolinen miellyttävä aromi lupaa jo hyvää.
Suutuntuma on hyvin, hyvin pehmeän täyteläistä vähäisellä hiilihappoisuudella. Uskomattoman pehmeää, kaura tekee tehtävänsä.
Maku on odotetusti herkullinen. Voimakas, mutta pehmeän paahteinen kahvisuus sekoittuu kauran kanssa loistavasti. Hieman palanuttakin mallasta löytyy, muttei mitenkään häiritsevästi.
Maku on todella tuhti ja sisältää paljon hienoja eri nyansseja, mikä saa haluamaan aina sitä seuraavaa kulausta, eikä oluen parissa ehdi tylsistymään. Hidas nautiskeltava tämä toki on. Kylmänä voi ihan hyvin aloittaa, sillä olut on jo varmasti huoneenlämpöistä loppupuolella.
Olut on melko kuiva vaikka kyllä hieman makeuttakin löytyy. Beer Geek Breakfast on kuivempaa.

Beer Geek Brunch Weasel on vaikuttava olut, millaista voisi useammankin nauttia. Tarpeeksi harvoin silti, että taika säilyy. Yksi parhaimmista nauttimistani imperial stouteista. Ehdottoman must-maisteltava olut kahvin ystäville. Alko Arkadia, 11,44€/0,5l.

Pisteet 45/50 (8-5-9-5-18)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti