Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

maanantai 30. elokuuta 2010

Brewdog Tokyo*


Päräyttävä olutkokemus luultavasti edessä. Etiketti ainakin lupailee jo sellaisia, ettei tässä edes viitsi alkaa analysoimaan sen tarkemmin ;). Kyseessä on kuitenkin hyvin vahva, 18,2 t-% imperial stout, mitä on vielä kypsytetty tammitynnyrissä. Skotlantilainen panimo Brewdog on tunnettu kaikesta extriimistä, kuten maailman vahvimman oluen tittelin havittelu kerta toisensa jälkeen ja tämä olut on luultavasti hieman jo aloittanut tuota kyseistä buumia. Varsinainen olutnörttien panimo siis.
Ennen näin vahvaa olutta olen maistanut vain Mikkeller Blackin muodossa (17,5 t-%), mikä ei sitten kuitenkaan noussut niin hyväksi olueksi kuin olin sen kuvitellut. Alkuasetelmissa Tokyoon kuitenkin tuo hieman lisäarvoa juurikin tuo tammitynnyrikypsytys sekä keitokseen lisätty jasmiini sekä karpalo. Karpalo eritoten.
Olut on hyvin tumman ruskeaa, lähes mustaa. Tumman ruskeaa vaahtoa muodostuu kyllä hieman mutta se jää vain ohueksi rinkulaksi lillumaan lasin reunalle. Tuoksu on hyvin siirappisen makea. nahkainen siirappisuus hallitsee tuoksussa mutta kyllä siellä pilkistelee myös marjaisuutta, alkoholia, palanutta mallasta, sekä hienoista vaniljaisuutta. Monimuotoista todellakin ja vaatii paljon tutkiskelua. Olisin odottanut että tämä olisi jotain täysin tönkköä tavaraa mutta ei todellakaan; suutuntuma on oikeastaa keskitäyteläistä ja hiilihappoakin on jopa havaittavissa. Itse oluen maku osoittautuukin sitten oikein hyväksi ja pelot pettymyksestä oli aivan turhat. Ihan ensimmäiseksi makunystyröihin hyökkää karpalon tuoma hapahko, puolukkaisen marjainen maku. Mausta pystyy bongaamaan ties mitä ja vaikeaa onkin tehdä tiettyä määritelmää maulle. Siinä on reippaasti siirappisen sokerista makeutta, nahkaisuutta, paahteista mallasta, yrttistä/havuista/hieman minttuistakin humalaa, marjaisuutta, vaniljaa ym.. Alkoholi ei -ihme kyllä- oikeastaan polta missään vaiheessa, vaan tuntuu lähinnä lämmittävänä tekijänä. Petollista. Tammitynnyri on pehmentänyt oluen todella silkkiseksi. Viimeiseksi mauksi suuhun jää kuitenkin tämän kaiken jälkeen hieman kahvinen, paahtunut mallas sekä tuo alun karpalo. Oikein hyvä!
Brewdog on onnistunut tekemään erittäin nautinnollisen vahvan imperial stoutin, mikä kyllä nousee päähän kuin häkä jos ei osaa nauttia tavanomaista varovaisemmin. Alko Arkadia, 9,61€/0,33l.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti