Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Oluen panoa

No niin, eilen sain sitten tehdyksi ensimmäisen satsini omaa olutta. Ajankohta venyi tähän hetkeen siksi, kun odottelin ilmojen viilentyvän, sillä muuten kämpässä olisi ollut ihan liian kuuma. Nyt lämpötila on varmaan n. 24c(?). Toiseksi, työkaverini lupautui tuomaan (suurkiitokset Saijalle!) mökillään kasvavasta humalaköynnöksestä käpyjä, joita sitten tietenkin käytin keitoksessa. Myöskin minulla on loma päällänsä tällä hetkellä, mikä helpottaa tietenkin kaikkea.

Ekan olueni tein vielä uutteesta sen helppouden vuoksi. Myöhemmin voi sitten alkaa kikkailemaan.. Pari tölkillistä Coopers Real Alea valmistukseen käytin. Tietysti kaikki tulee näin kaksinkertaisena mutta mielessä olikin hieman katkeramman oluen tekeminen.

1. Vaihe on tietysti kaiken mahdollisen (ja mahdottoman..) desinfiointi ja puhdistus. Tähän käytin Melkkon omaa desinfiointiainetta, mikä on aika riittoisaa pienestä pullosta riippumatta. n. teelusikallinen 5 litraan vettä. Laitoin toiseen tiskialtaaseen n. 8l vettä johon lisäsin desinfiointiaineen (pari teelusikallista). Altaaseen laitoin kaikki sälät, mitkä tulee koskettamaan olutta jollain lailla (mittarit, sälät ym.), uimaan ja odottamaan käyttöä. Itse käymisastian pesin suihkuhuoneessa ensin kuumalla vedellä kunnolla, minkä jälkeen lisäsin siihen hieman kuumaa vettä ja loraus desinfiointiainetta. Tämän jälkeen hölskyttelin (kansi päällä) ainetta kunnolla, minkä jälkeen huuhtelin käymisastian vielä useaan kertaan huolellisesti kuumalla vedellä.

2. Vaihe. Uutepurkit olivat toisessa tiskialtaassa kuumassa vedessä notkistumassa sillä aikaa kun desinfioin käymisastian. Myös n. 3l vettä kiehui kattilassa sekä siellä humalat, mitkä olivat sideharsopussin sisällä jolloin mitään "rammäleitä" ei veteen pääse. Tässä vaiheessa tyhjensin uutepurkit käymisastiaan. Humalia keitin vain n. 5 minuuttia, koska halusin enemmänkin aromia niistä kuin katkeroita, sillä niitä tulee muutenkin ihan tarpeeksi jo uutteista. Kotimaisen humalan aromi ei ehkä mikää "ihan huippu" ole mutta saa nyt nähdä lopullisessa tuotteessa sitten..
Alunperin minun ei pitänyt käyttää sokeria yhtään mutta päätin kuitenkin käyttää n. 1/2 kiloa panimosokeria notkeuttaakseen & makeuttaakseen ehkä hieman juomaa (en ole näistä efekteistä kyllä ihan varma..) ja tuomaan n. yhden prossan lisää lopulliseen alkoholiprosenttiin, minkä laskeskelin olevan valmiiksi käyneessä oluen n. 5,5 t-%. Panimosokerin lisäsin vielä viime hetkellä kiehuvaan (humala)veteen ja lisäsin veden uutteiden päälle. Tämän jälkeen täytin käymisastian 20 litraan asti ja kansi päälle.

3. Vaihe. Nyt piti herättää vielä hiiva ruususen unestaan. Keitin vedenkeittimellä vettä minkä laitoin isoon mitta-astiaan jäähtymään hieman alle 30 asteiseksi. Tässä muuten kestää kauan, joten kannattaa ainakin laittaa astia kylmään veteen hieman nopeuttaakseen jäähtymistä. Nestelämpömittarilla todettuani oikean astemäärän, lisäsin tästä vesimäärästä (n.6dl) puolet desinfioituun kannelliseen muovipurkkiin, johon lisäsin teelusikallisen panimosokeria sekä kahdesta uutepurkista tulleet molemmat hiivat. Sekoitin vielä hieman (desinfioidulla) lusikalla, millä lisäsin myös sokerin. Hiivan annoin herätä purkissa puolisen tuntia jonka jälkeen lisäsin sen käymisastiaan. Vielä vähän sekoittelua ja ravistelua (kansi päällä tietenkin =).
En huomannut tässä vaiheessa mitata keitoksen lämpötilaa mutta se oli jo kauan ollut huoneenlämmössä, joten veikkaisin 24-27 asteen väliltä. Ominaispainomittari näytti lukemaa 30, mikä ei vielä ihan auennut minulle, mutta katsotaan sitten uudestaan kun olut on käynyt.
Mittauksen jälkeen kansi päälle ja desinfioitu vesilukko paikalleen. Vesilukkoon lisäsin nyt (max. viivoihin) asti ylijäänyttä vettä minkä keitin jo aikaisemmin.

Pulputtelu alkoi yöllä ehkä n. 4-5 tuntia hiivan lisäämisestä ja yltyi aika voimakkaaksi jo tänä aamuna.

Sitten vain odottelemaan!
"Poika porisee" niin sanotusti

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa! Vastaava toiminta on käynyt itselläkin mielessä, mutta tällä hetkellä liikutaan vasta ajatuksen tasolla. Jään odottelemaan raportteja satsin edistymisestä.

    VastaaPoista
  2. Nyt on jo huomattavasti vähentynyt käyminen ja pelkäänkin, että olosuhteet on ollut liian lämpimät. Toivottavasti ei kuitenkaan pilalla olisi.. Annan sen kuitenkin käydä astiassaan vielä ihan rauhassa omaan tahtiin. Pullotusta voisi harkita ensi viikon alussa, kauhea pullometsästys tosin edessä =o (1 korillinen tähän mennessä kasassa).

    VastaaPoista