Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

maanantai 4. lokakuuta 2010

Williams Bros Midnight Sun

Skotlantilaisten Williamsin veljesten panimon oluita on jo melko hyvin saatavilla Suomesta, niistä kun moni sopii meidän maitokauppaamme alhaisen alkoholipitoisuutensa vuoksi. Panimosta tekee mielenkiintoisen se, että he tykkäävät käyttää oluissaan hieman erikoisempiakin mausteita ja ainesosia (..kuten vaikkapa merilevä tai mustaselja).
Alkosta poistui hiljattain valikoimista panimon Fraoch Heather Ale, mikä kuuluu Williamsin 'Historic Ales'-sarjaan. Sarjan oluet on pantu vanhoja perinteitä/reseptejä kunnioittaen.
Vanhan skotlantilaisen reseptin mukaan tehdyn Fraochin erikoisuus on siinä käytetty kanerva (Calluna vulgaris) mausteena, mikä kuivattaa makua ja antaa oluelle kukkaista mausteisuutta, vähän kuten humalakin. Eri kasveja ja mausteita kokeiltiin muinoin laajastikin ennen humalan vakiintumista oluen panossa, mihin me olemme tottuneet. Minun suuhuni kanerva tuotti ennemminkin vihreä tee-tyyppisen kitkeryyden, kun taas humala antaa katkeruutta. Olueen se sopi kuitenkin oikein hyvin.

Alkon uutuusolut, Midnight Sun on 5,6 t-%:n Portteri, missä on käytetty mausteena inkivääriä (Zingiber officinale). Inkivääri on peräisin Aasiasta, missä sitä käytetäänkin yleisesti mausteena ruuissa. Inkivääristä käytetään sen maavarsi, eikä sen juurta, kuten yleisemmin luullaan. Sitä voidaan käyttää tuoreena (kuten tässä oluessa) tai kuivattuna - jolloin myös maku on molemmissa erilainen. Mausteena se on meille tutumpi esimerkiksi joulupipareista tai glögistä.
Oluen nimi viittaa "yöttömään yöhön", eli kun aurinko ei laske horisontin alapuolelle koko yönä, syynä Maan pyörimisakselin kaltevuus kiertorataan nähden. Tämä (varmasti hieno) luonnonilmiö on koettavissa myös Suomessa, pohjoisessa luonnollisesti.
No, kyseinen olut nyt kuitenkin on lähes sysimustaa. Tiedä sitten mistä päähänpistosta nimi olueen on tullut...
Miellyttävässä tuoksussa löytyy suolaista salmiakkilakritsia, inkiväärin tuomaa mausteisuutta, toffeista mallasta, sekä paljon muuta innokkaalle bongarille. Melko lupaavaa itse asiassa. Maistaessa vasta suolaisuuden huomaakin, sitä on melko reilusti, kuten mausteisuuttakin. Inkivääriä on onneksi olueen laitettu muutenkin kuin vain nimeksi.
Hyvin paahtuneen kahvin lisäksi hieman savuisuuttakin on aistittavissa, mikä sopiikin skottilaiselle portterille oikein hyvin (tuhansien viskien maa..). Jälkimaku voisi olla pitempikin, mutta on silti riittävä. Humalaa on tarpeeksi kuivattamaan kitalaen. Olut on keskitäyteläistä.
Jos pidät portteristasi makeana, tämä ei ehkä ole sinulle sopivin. Meno on suolaista sekä paahtavaa, eli melko hyvä viskimiehen (..skotti single malt siis..) portteri. Itse pidin tästä kovasti ja olut onkin hyvä lisä Alkon valikoimaan. Williamsin mielenkiintoisia oluita saisi monopoliimme rantautua puolestani enemmänkin. Alko, 3,99€/0,5L.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti