Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

maanantai 18. lokakuuta 2010

Luostari Dubbel


Aito, tiettävästi ainoa suomalainen luostariolut - Valamon luostarille pantua. Aika mielenkiintoista meininkiä, sanoisin. Syyllinen tämän oluen panemiseen on Lappeenrannassa sijaitseva panimo, Saimaan Olut (aloittanut toimintansa 1999). En ole ihan varma, olenko maistanut ennen panimon tuotteita, mutta tähän tarttui ainakin ihan aidolla innostuksella Alkossa. Olut on dubbel-tyylinen ale ja vahvuudeltaan se on 7,5 t-%. Vaikka tämä onkin ihan suomalaista luostariolutta, niin väkisinkin sitä varmaan vertailee belgialaisiin vastaaviin (Westmalle Dubbel, Chimay Red, Rochefort 6 ym..). Lasina käytän tähän luontevasti ainoaa trappisti-lasiani, eli Orvalin lasia, tai maljahan se oikeastaan on.
Kirkkaaseen olueen ei harmillisesti muodostu paljoakaan vaahtoa, vaikka nätin väristä se kuitenkin on. Ulkonäköseikkoja joo, mutta nekin ratkaisee jonkin verran. Minua hieman ärsyttää myös pakkauksena käytettävä "tavallinen kaljapullo", mutta kait sekin on jollekin ulkomaalaiselle eksoottisen näköinen =D. 
Ulkonäköä tärkeämpi on kuitenkin sisältö ja se ei ole ollenkaan hassumpi. Tuoksussa erottuu hieman belgityyppistä hiivaisuutta & sokeria, alkoholia, sekä leipäistä maltaisuutta. Humalakin tuoksussa vilahtaa, vaikkakin vähäisesti. Kaadoin tämän aivan liian kylmänä lasiin, joten tuoksukin tästä vielä varmasti aukeaa. Olut on keskitäyteläistä vähäisellä hiilihappoisuudella.
Mausta tulee yllättäen hieman mieleen, etäisesti tosin, Rochefort 6. Samanlaista raikasta hedelmäisyyttä ja (siirappista) sokerisuutta tässäkin. Maussa kyllä on valitettavasti alkoholikin esillä, kuitenkin vain vähäisesti ärsyttäen. Hienoista piparkakkuista mausteisuutta löytyy myös, totta kai.
Melko erikoinen elämys kuitenkin juoda suomalaista (!) luostariolutta ja ihan mukavaakin sellaista vielä. Eihän tämä belgeille vielä missään nimessä pärjää, mutta katsotaan sitten uudestaan vaikka sadan vuoden päästä kun kokemusta luostarioluen panemisesta on jo hieman karttunut ;). Kiva uutuus. Alko, 2,81€/0,33l.

1 kommentti:

  1. Todella hienoa, että Suomestakin löytyy luostariolutta. Mielestäni vielä on paranettavaa!

    VastaaPoista