Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Laphroaig Quarter Cask


Viskejä olen aina tykännyt maistella ja nyt alan kirjoittelemaan myös tänne niistä pieniä arvioita. Oluille olen antanut pisteet vain Olutopas.info:n mutta viskeille tulen antamaan täällä pisteet asteikolla 1-10. Viskeissä olen vielä täysin aloittelija, joten pahoittelen mahdollisista virheistä sanastossa ym.. =). Olen kuitenkin nopea oppimaan, joten eiköhän se siitä. Viskit ovat luonnollinen jatkumo olutharrastukselle, onhan niistä pääosa valmistettu maltaista. Seuraavaksi ostettavaksi pulloksi olen jo kaavaillut kehuttua skottilaista Lagavulin 16-vuotista, vaikka siihen saattaakin mennä vielä tovi, sillä 0,7l pullollinen maksaa rapiat 70€. Palkkapäivää odotellessa...

Tämä kyseinen, skottilaisen Laphroaigin tislaamon, single malt-viski on kypsytetty perinteisemmässä, pienemmässä tammitynnyrissä, mistä on myös irronnut enemmän makua/sävyjä viskiin (viskin kosketuspinta tammitynnyriin on jopa 30% enemmän isompaan verrattuna).
Ihastuin Laphroaigin 10-vuotiseen samantien maistaessani sitä kerran laivalla, mistä tämäkin puteli on peräisin. Siellä hinnatkin on jotenkin pysyneet kurissa vielä.. 43€/1l sai tästä herkusta pulittaa. Melko edullista siis vielä. 
Laphroaig valmistaa tunnetusti erittäin turpeisen savuista viskiä, eikä tämä yksilö tee siinä poikkeusta. Pienenä poikkeuksena tosiaan onkin tuo pienemmän tynnyrin antama tammisen vaniljainen makeus, sekä hienoinen pehmeys. Pieni pisto kyllä tuntuu viskiä niellessä, onhan tässä sentään 48 t-%. Pienen vesitipan voi halutessaan lasiin lisätä. Silti viski on silkkisen pehmeää ja mieluisaa juoda. Vahva savuisuus sekä turpeisuus tulee sitten pienellä viiveellä mutta varmasti, ja iskee kyllä kanveesiin ellei ole varautunut ;).
Turpeinen savuisuus sekä hienoinen suolaisuus jääkin sitten pitkäksi aikaa kummittelemaan makunystyröihin, mitä minä en ainakaan pane pahakseni.Viski on hyvin runsas ja kaiken kaikkiaan erittäin monipuolinen. Kostea sammaleinen metsä piirtyy mielikuviin. Olutkaveriksi voisi sopia aika täydellisesti saksalaisen Schlenkerlan-panimon joku savuoluista, tai joku viskitynnyreissä kypsytetty imperial stout, sillä samankaltaisessa makumaailmassa seikkaillaan. Erinomaista tavaraa. Skotti ei petä.. ei tosiaan.

Niin ja tämä tavara nautitaan sitten paljaana, ihan kuten eräs toinenkin asia..

Pisteet 9/10

2 kommenttia:

  1. Ostin samanlaisen pullon Viking Linen Tallinnan laivalta. Odottelen sopivan juhlavaa tilaisuutta, jossa raaskii korkata ko. tuotteen :-) (Ehkäpä syksyllä pyöreitä vuosia täyttäessä). Juuso

    VastaaPoista
  2. Hieno tuote. Olisipa vielä pullotettu ilman lisävärjäystä... Ajaa helposti Lapparin perus 10yo:n ohi, ja laittaa myös 10yo CS pullotteet tiukille.

    VastaaPoista