Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

lauantai 29. maaliskuuta 2014

Founders Imperial Stout

Diamond Beverages Oy maahantuo monia eri oluita, kuten mm. yhdysvaltalaisen Foundersin useaa eri olutta joista nyt myös Alkon valikoimaan on saapunut tämä IS ja IPA (mikä tosin saapuu vasta huhtikuussa hyllyihin).

Foundersin panimon takana ovat Mike Stevens ja Dave Engbers, jotka seurasivat omaa unelmaansa omasta panimosta, sillä seurauksella että päivätyöt piti lopettaa ja lainaa otettava. Kaverit itse julistaa että "jos haluaa elää elämäänsä, niin riskejä on otettava" mikä varmasti on ihan hyvä filosofia, mutta myös tässä tapauksessa hyvä tae, että paskaa olutta ei voi suoltaa ulos panimosta jos nuo lainansa haluaa myös pois maksaa ja sitä voittoakin tehdä. Arvostus tämäntyyppisten tarinoiden taustoja omaaviin oluisiin on tietenkin suuri ja odotuksia tästäkin on.Tuoksu on perus IS:ää; nahkaisuutta, mustaa kahvia, siirappista mallasta, kuivaa humalaa ja siis todella tuhti tuoksu tässä onkin. Olut muistuttaa myös viskositeetiltaan melkein öljyä, joten ennen maistamistakin tietää että kevyt olut ei todellakaan ole kyseessä. Sanotaan nyt, että aamukahvin jälkeen kahdeltatoista aamupäivällä ei ehkä ole se sopivin aika tälle oluelle, mutta hyvin tuntuu alas silti menevän.
Prosentteja on tyylille tyypilliset 10,5%, mutta kuten yleensä hyvissä imperial stouteissa se ei varsinaisesti maistu maussa vaan antaa sen tarvittavan tukevan rungon hyvin vahvoille eri mauille. Tässä oluessa on käytetty jopa 10 eri mallaslajiketta joista en nyt yhtäkään osaa nimetä tähän hätään. Tuo maistuu oluessa ehkä lähinnä hyvin vahvana siirappisena maltaisuutena eikä niinkään super-monimuotoisena maltaisuutena, jos se edes on mahdollista.
Founders IS on muita lajitovereitaan yleisesti ehkä hieman makeampi. Maltaisuus ja suutuntuman paksuus on valtavaa ja jälkimaku on aivan huippu, mikä tuo mieleen joitain parhaimpia bockeja. Bockista tämän kuitenkin erottaa voimakas paahteisen palanut mallas.

Tämä on oikeasti yksi parhaimmista maistamistani imperial stouteista ja melkoinen yllättäjä lähes puun takaa. Hinta Alkossa 4,97€/0,33l.

Pisteet 44/50 (8-5-9-5-17)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti