Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

lauantai 17. marraskuuta 2012

Mikkeller Hoppy Lovin' Christmas Vs. Brewdog Hoppy Christmas

Nyt kaksi varmasti kovaa vastakkain. Vastakkainasettelun aika ei ole ohi, ei todellakaan. Alko on (onneksi) päättänyt olla hieman kokeellisempi ja ottaa jouluolutlistoillensa hieman erikoisempiakin jouluoluita. Nämä molemmat ovat tyyliltään India Pale Aleja, eli runsaan runsaasti humaloituja aleja, mitä ei nyt ainakaan perinteisesti yhdistetä jouluun. Ensimmäiseksi korkkasin sen henkilökohtaisesti kiinnostavamman yksilön, eli tanskalaisen sopimuspanija Mikkellerin Hoppy lovin´ Christmasin. Suurin osa Mikkellerin oluista pannaan belgialaisessa de Proefin panimossa - Sanoo Alkon sivut ja oikeassa ovat.
Olut on vahvuudeltaan 7,8% ja katkeroita (IBU/EBU) löytyy huimat 66. Humalaa on jopa 4 eksoottista sorttia (mm. Citra ja Centennial) ja mausteina vielä ihan ihka aitoa mäntyä ja inkivääriä. Tuo mänty oluessa on ainakin itselle ihan uusi tuttavuus.


Etiketissä tanskalaisten perinteiden mukainen porojen ruokinta? Onko siellä edes poroja muka?
Oluessa kuohkea vaahto. Tuoksu on jo pullon suusta huumaava ja lasissa sitä vieläkin enemmän. Kaiken maailman trooppisen viidakon hedelmät yhdistettynä pohjoismaiseen mäntyisen pihkaiseen neulaseen on jo enemmän mitä uskalsi toivoakaan. Usein nämä reilusti humaloidut IPAt muuttuvat maussa aivan liian katkeriksi, jolloin maku jää taka-alalle, mutta eipäs tässä. Maku on jotain niin tasapainoista, etten muista moista edes koskaan maistanenikaan. Maku on niin monipuolinen paletti, että jokainen itse luokoon tästä oman mielikuvansa suussaan, en siis edes lähde yrittämään analysointia. Maista ilman pohjan hiivoja ensin. Mikkeller saa kyllä täydet viisi poroa viidestä porosta, ja uskallan väittää ettei Brewdog tätä kyllä onnistu päihittämään. Hinta Alkossa 5,23€/0,33l.


Lasissakin esiintyy koira, joten miksei.


Ruutukuvioisten hameiden käyttämien miesten maan oman panimon Brewdogin jouluoluen (yhden niistä) vuoro. Teema nimessä vähän sama kuin äskeisessäkin, eli jotakuinkin "humalaista joulua!", mitä on ainakin täällä Suomessa vietetty hyvässä ja pahassa jo sitten alkuaikojen. Oluessa IBUja 48,8 ja alkoholia 7,5%.
Tuoksu paljastaa jo tämän hieman perinteisemmän (nykyaikaisempaa USA-tyylistä tarkoitan) sitruksisemman näkökulman IPAsta. Maku on kuitenkin hieman pehmeämpi kuin panimolta saattaisi odottaa, mutta ehkä tuo reilumpi maltaisuus sopii joulu-/talviaikaan hieman paremmin. Katkeruutta on reilusti, tietenkin, mutta tällaiset hop headit kuin minä, ei saa kuitenkaan tarpeekseen. Olut on perus-IPAna mainio, mutta tällaisia jo lukuisia juoneena en keksi tästä kyseisestä enää mitään uutta kerrottavaa. Maltaisemman, hieman makeamman IPAn ystävälle passeli. Hintaa alkossa sen 5€ 0,33l putelille. Jos Mikkeller sai sen viisi poroa, niin tämä saa vain 3,5 poroa, eli yksi poro piti pistää lihoiksi pöytään. Mutta tällaista se välillä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti