Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Alko 80v. - Suomalaiset pienpanimo-juhlaoluet 1/2

Alko täytti 80 vuotta (hip hurraa...) ja tämän kunniaksi 10 suomalaista pienpanimoa teki juhlaoluensa Alkon hyllyille ihmisten nautittavaksi. Joitakin oluita on kuitenkin jo tavattu ja maistettukin entuudestaan, mutta ei siis Alkossa. Nyt on siis ainutlaatuinen tilaisuus tutustua eri pienpanimoihin (& niiden parempiin tuotoksiin), minkä tuotteita ei ehkä ole aiemmin päässyt maistamaan esim. saatavuutensa puolesta. Hinnat ovat tutun turvallisen korkeat, mutta hei, ei näitä joka päivä putiikin hyllyillä näekään.

Tulen käsittelemään pikaisesti jokaisen näistä oluista kahdessa osassa, koska blogistillakaan ei ole niin kova viinapää, että kynä pysyisi muitta mutkitta kädessä vaikkapa yhdeksännen kohdalla...


Kukko Pils - Suodattamaton Juhlavuoden Kellariolut 5,5%


Kellaria ei ole, joten tyydyin nauttimaan tämän tylsästi olohuoneessa. ;) Olut on samean oranssisen keltaista, kuten odottaa saattoi ja vaahto köykäisenlainen. Tuoksussa huumaa tuo suodattamattoman pilsin tuoreen yrttisen ruohoinen humalointi, sekä hiivaisuus, mikä on melko hedelmäinen. Hienoista lantaisuutta/tallisuutta on myös tuoksussa. Keskitäyteläistä kamaa. Maku on reiluhkon katkeraa ja erottuu hienosti edukseen normi-kukko pilsistä. Lopputulema: Katkeran hedelmäinen pils, minkä raikkautta kuitenkin maun ja tuoksun hienoinen tallimaisuus kuitenkin hieman karsii. Hyvä olut.


Stadin Panimo American Amber IPA 6,5%

Nykypäivän luultavasti käytetyin työkalu vaaravyöhykkeellä.

Yksi Stadin Panimon miljoonista IPA:leista. Olut on ulkoisesti erittäin kaunis. Tuoksussa reilusti makeaa toffeista mallasta, sekä havuisen pähkinäistä humalaa, ehkä vähän sitrustakin. Jotain diasetyylimäisyyttä/voisuutta saattaa livahtaa nenuun myös. Maussa huomaa ensi kertaa palaneen maltaisuuden, mikä kuitenkin istuu olueen ihan hyvin. Kuten äskeinen, myös tämä on erittäin katkera (80IBU), mutta tyyli olikin IPA. Keskitäyteläistä tämäkin. Lopputulema: Katkera, mutta myös paahteisen maltainen IPA. Enemmän brittiläinen kuin jenkkiläinen india pale ale. Hyvä, mutta mielestäni kuitenkin hieman keskinkertainen olut.


Marsalkka IPA 5,2%


Seuraava juhla-IPA lasiin Saimaan juomatehtaalta. Ulkonäkö lähes kuin lagerilla, ei siitä sen enempää. Jostain syystä näistä juhlaoluista moni on IPA, ehkäpä vain tyylin yleisen mahtavuuden vuoksi? Tuoksussa sitä samaa tallimaisuutta kuin suodattamattomassa Kukossa. Ei kuitenkaan niin rapsakka kuin lager, vaan kypsemmän alemainen. Humalointi on melko brittityylin puinen ja maltaisuus pähkinäinen. Katkeruus on tässä aika mietoa. Kuiva olut. Suutuntuma kevyen keskitäyteläinen. Lopputulema: Vankka keskitienkulkija. Olisikohan itse Marsalkka Mannerheim ottanut tämän omakseen vai vain sylkäissyt kylmästi pois..?


Huvila X-Porter 7%


Vähän taukoa tästä IPAilusta ja lasiin kaatuu Malmgårdin panimon Huvila X-Porter. Tuoksussa voimakasta tervaisuutta, mitä löytää joistain skottiportereista enemmän. Tuoksussa porterille tyypillisiä paahteisia aromeja runsaasti ja odotukset kasvavatkin tässä vaiheessa kiitettävästi. Paksua huttua ja ukko kiittää. Maku ei petä sitten piiruakaan. Ihan kuin oluessa olisi kauraa, mutta ei sitä ainakaan ole ilmoitettu(?). Aivan mahtava monipuolinen suomalainen portteri ja tämä bloggari suositteleekin tätä ihan kenelle tahansa. Sinisen Fazerin kanssa tuntuu sopivan. Lopputulema: Sehr gut!


Stallhagen India Pale Ale 6%


...And IPA For All. Eli humalamehussa jatketaan jälleen. Tämä olut onkin jo vanha tuttu. Tällä kertaa ollaan yhdysvaltalaistunnelmissa, eli eksoottista makeaa hedelmää löytyy. Suutuntumaltaan olut on täyteläistä. Maku on katkera, mutta *vetin maukas. Ahvenat näyttää mistä kala pissii, selvästikin. Hieman jopa raskas olut, mutta onhan tämä Stallareitten lanseerama slow beer, eli hitaasti nautiskeltava olut. Lopputulema: Hieno suomenruotsalainen IPA. Tästä tykkää sekä Sven, että Pekka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti