Olutopas.infon perustaja ja ylläpitäjä Seppo Äyräväinen on asettunut ehdokkaaksi HOK-Elannon vaaleihin numerolla 376. Hän on puhtaasti olutkulttuurin asialla liikkeellä, joten kehoitankin teitä kaikkia olutihmisiä uhraamaan pieni hetki kiireisestä päivästänne ja katsomaan tästä linkistä Sepon vaalikampanjaa. Niin ja äänestämään myös häntä itse vaaleissa! ;)
Tässä Blogissa turkulainen olutharrastaja kirjoittelee pääasiassa olutarvioita kaiken maailman oluista, sekä kaikkea olueen liittyvää. Pisteytys (1-50)=tuoksu(1-10)+ulkonäkö(1-5)+maku(1-10)+suutuntuma(1-5)+yleisvaikutelma(1-20)
sunnuntai 15. huhtikuuta 2012
Olvi Reino
No niin, nyt sitten sen pahamaineisen Reinon kimppuun. Ennakkoluulo on, että tämä on sama olut kuin Olvi III. No maistetaan ensin tuomitsemista. Prosentit ainakin täsmäisi... Tölkkikoko on pint (0,568l).
Hei! Mullahan on samanlaiset tossut kun toi etiketti?! |
Ulkonäkö tyypillinen vaalea lager, vaahto lyhytikäinen. Tuoksu hieman imelän hunajaisen maltainen, vetisyyttä, aavistuksen aavistus humalaa. Maistuu samalta kuin suurin osa kotimaisista vaaleista lagereista. Jep, en todellakaan osaa sanoa onko samaa tavaraa Olvi III:sen kanssa, mutta ei kovin kaukana kyllä kuitenkaan ole. Ihan maistuva lager, mitä mahtuu tusina mäyräkoiraan.. vai miten se nyt meni..
Olvi Reino ja Olvi Aino-juomasarja on suunniteltu Reinolle ja Ainolle hempeään, jopa pumpulinpehmeään saunailtaan missä jonkin saunajuoman maku ei todellakaan ole se tärkein asia.
Tästähän saisi vielä sen 8% Alkoversionkin kätevästi nimeä hieman muuttamalla Olvi Reiskaksi ja lisätä hieman kulumaa grafiikkaan.
Olvilta näytettä, II-olut ja Sven Tuuva
Kiitokset Olville juomanäytteistä! Näistä kirjoitan kuitenkin vain
oluista, sillä muut juomat ei tänne oikein sovi (paitsi viskit, mutta
niitä nyt ei saatu ;). Paketissa ilmeisesti samoja juomia, mitä
muillekin bloggareille oli lähetetty, oluista mainitsen mm. Sven Tuuva
II-olut, Olvi Reino, A Le Coqin oluita.
Lukijoille: Vaikka
olisikin ilmaisia näytteitä, niin se ei muuta suhtautumistani mitenkään
arvion tekemiseen (vaikka ilmainen viina aina parempaa onkin, lähes
tutkitusti heh..).
Itse asiassa näkisin asian melkein niin, että Olvilla ollaan herätty tähän päivään ja halutaan ehkä jotain kehitysideoita meiltä, ketkä niitä oluita ostavat ja juovat. Sekä arvioivat. Tai mainosta, mene ja tiedä...
Aloitetaan siis II-oluesta avautuminen. Olvi on yllättäen lähtenyt tähän hallitukselta tulleeseen painostukseen mukaan pistämällä kauppoihin kakkosoluen, ja saa luultavasti todeta melko pian, että oluet tölkkeineen homehtuvat hyllyihin. Ei toimi ei, siis kolmosen korvaaminen kakkosoluella. Tai sitten tämä on hieno vihje Olvilta hallitukselle, että "kattokaa ny, ei ne osta sitä kakkosta, vaikka sitä saa". Kuluttajien silmissä kakkonen on ykkönen. En siis tässä vastusta ajatusta 3,5% oluesta kevyempänä vaihtoehtona, vaan sitä älytöntä ministeri(e)n päähänpistoa alentaa prosenttirajaa entisestään päivittäistavarakaupoissa. Itse olen edelleen sitä mieltä, että EU:ssa kun ollaan (ytimessä...), niin alkoholimonopolit alas.
Sitten toiseksi, mikä tämä Olvi Reino nyt on?? Onko tämä nyt sitä samaa Olvin kolmosta pakattuna ällöön Reinoon (hyvät aamutossut kyllä, mutta tossut kuitenkin)? Miksi pitää yrityksen tarmo tuhlata jonkin pakkauksen miettimiseen, kun sen saman tarmon voisi pistää ihan uuden oluen reseptin kehittelyyn. Tässä vaikka pari nimiehdotusta näille uusille, niin ei tarvi niitä enää miettiä: Olavi portteri ja Ivalo IV - sisältö ratkaisee. Niin ja pois sieltä mukavuusalueelta (vaalea lager) ja uutta putkeen vaikka ale-osastolla (siis se oluttyyli, pintahiiva ym.). Reinot alessa, koreissa aamutossualet. kuulostaa melkein skotlantilaiselta aamupalalta. Maistaisin.
Koska nyt on sunnuntaiaamu ja kesäisemmät renkaatkin pitäisi käydä vielä vaihtamassa, pistän tähän väliin pienen arviontyngän Sven Tuuva II-oluesta. Muita sitten hieman myöhemmin.
Taistelussa pahaa, suorastaan saatanallista III-olutta vastaan. |
Pakkauksessa mennään hauskasti Sandels-tunnelmissa ja mielikuviin on jälleen panostettu... Olut on 3,5%, eli Ruotsin maitokaupparajoissa mennään.
Ulkonäkö on vaalea lager ja vaahtoakin syntyy kivasti, vaikkakin se nopsaan katoaakin. Tuoksu on odotetusti hieman vetinen, mutta kyllä siitä erottuu leipäinen mallas ja hieman ruohoista humalaakin. Suutuntumaltaan olut on melkein samassa sarjassa kuin kotimaiset kolmosetkin. hiilihappoisuus on mukavan matalalla tasolla.
Makua löytyy oluesta yllättävän paljonkin, mutta kun se vetisyys on siellä myös. En tiedä onko tässä käytetty tärkkelystä, mutta ainakaan maku ei siihen suuntaan vihjaa. Täysmaltaalta ainakin maistuu. Pientä alkoholittomista oluista tuttua muovisuutta löytyy, mutta hyvin vähän.
Ei sinänsä, ihan ok tuotoshan tämä on tuolla prosenttirajalla ja osoittaa vankan ammattitaidon Olvilta. En silti keksi, miksi joku tätä ostaisi sen kolmosen sijaan, kun hintakin taitaa pyöriä samoissa. Ruokaolueksi ehkä, jos pitää vielä autoilla.
lauantai 14. huhtikuuta 2012
Fuller's Black Cab Stout
Black cab on ilmeisesti taksitoimintaan erikseen räätälöity auto ja niitä tavataan Lontoon kaduilla. Näissä takseissa on isot, mukavat tilat kyyditettäville & heidän tavaroilleen, pieni kääntökulma ym. mukavuusaspektia. Näitä ajelevat koulutuksen saaneet kuskit. Ensimmäiseksi nimestä tuli tietenkin mieleen "pimeät" taksit, mutta niistä ei nyt taida kuitenkaan olla kyse. Black Cab Stout on yhdeltä suurimmalta suosikkipanimoltani Briteistä, eli Fuller'silta. Olut on vahvuudeltaan 4,5%. Brewed in London with the knowledge.
Olut on kauniin mustaa ja hyvällä vaahdolla varustettuna. Tuoksu on melko paahteista ja palaneen savuistakin. Lakritsitoffeinen maltaan makeus tasoittaa hyökkäävyyttä.
Usein näissä matalaprosenttisilla stouteissa vaivaa kepeähkö suutuntuma, mutta tässä ollaan onnistuttu melko hyvin ja tällaista ongelmaa ei ole. Pehmeän keskitäyteläinen suutuntu. Hiilihappoa löytyy reippaahkosti, vaikkei häiritsevästi.
Maku on melko kuivan tuhkaisen paahteinen, mutta makeutta on saatu kivasti pakettiin. Lakritsin lisäksi vähän salmiakkiakin. Tuo tuhkaisuus on tiettyyn pisteeseen kiva ominaisuus, kuten tässä oluessa, mutta jos haluat tietää miltä se tietyn pisteen ylittäminen tarkoittaa, maista ihmeessä Meantime London Stout. Black Cab Stoutin etiketistä löytyy muuten samaa horisonttia samalla tyylillä kuin meantimen London Stoutista...
Nopeasti tiivistettynä; Jos pidät stouteista, pidät aika varmasti tästäkin. Taidolla pantu kuiva, paahteinen stout. Malliesimerkki.