torstai 13. toukokuuta 2010

Pilsner Urquell


Otetaanpa maisteluun näin lomapäivän (helatorstai) kunniaksi vanha ystävä ja maitokauppojen eliittiin kuuluva olut, eli tietenkin tsekkiläinen Pilsner Urquell. Urquellin panimolla, Plzeňissä Tsekissä, pantiin vuonna 1842 ensimmäinen erä pilsneriä, jota on sitten siitä lähtien kopioitu ympäri maailmaa. Pilsner on tyypillisesti rapsakkaan humaloitu, aromikkaan virkistävä pohjahiivaolut. Pilsner-tyyli jakaantuu vielä kahteen eri tyyliin, eli saksalaiseen ja tsekkiläiseen. Saksalaiset pilsit ovat yleensä puhtaita, viljamaisen maltaisia sekä hyvin kuivan yrttisen/ruohoisen humaloituja, kun taas tsekkiläisissä pilseissä esiintyy lähes poikkeuksetta voin kaltainen aromi, eli diasetyyliä. Diasetyyliä pidetään yleensä virhemakuna eri oluttyyleissä mutta tsekkiläiseen pilsiin se ennemminkin kuuluu osaksi olutta. Tsekkiläiset ovat myös minusta yleisesti ottaen hieman makeamman (karamellisen) maltaisia ja humalat aromaattisempia.
Urquell on tosiaan Suomessa saatavilla lähes joka kaupasta (tölkki&pullo) ja se onkin yleensä valintani, jollei muuta "erikoisempaa" tai parempaa löydy. Oluen tuoksu on melkoisenkin diasetyylisen karamellinen sekä tunnistettavan Saaz-humalan antaman ruohoisen aromin. Olut on hieman öljyisen liukas kevyellä suutuntumalla. Maku jatkaa samaa hienon tasapainoista linjaa. Voisuus, karamellinen mallas, sekä ruohoinen humalointi antavat kaikki sijaa toisilleen muodostaen oikein aromirikkaan maun. Jälkimaussa humalan katkerot (reippaat 32 IBUa) astuvat kuvaan ja kuivattavat kitalaen sujuvasti seuraavaa hörppyä varten. Pilsner Urquell on hieno olut, mikä maistuu missä tahansa, milloin tahansa. Tämä on myös hyvä porttiolut, kun haluaa tutustua johonkin erikoisuuteen mutta tietämys rajoittuu vain lähinnä suomalaisiin lagereihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti