Nescafe Mixes March

Juuri Nyt!

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Thornbridge Halcyon Imperial IPA


Ensiksi tulee mieleen, että miksei otettu tämän panimon klassikko-olutta Jaipuria (IPA) valikoimaan, mutta toisaalta onhan Halcyonkin vaan ihan törkeän maukasta.

"Tuore, puhdas humala-aromi! Huh, se lävähtää lasista väärentämättömänä ja vaativana. Harvoin se on näin kaunis, mehevä ja intensiivinen." -Kirjoittaa Kari Ylänne oluesta ruokala.netissä, ja tuo aika lailla kiteyttää Halcyonin.

Vaikka tämä on nimeltään Imperial IPA, niin kyllä tämä minusta menee vielä helposti sinne IPA-kategoriaan. Tämä vain hyvä, sillä useimmat IIPAt ovat aivan liian raskaita ja epätasapainoisia oluita. Tottakai poikkeuksiakin löytyy.

Prosentteja oluessa 7,4% ja katkeroita eli EBUja 70. Lasissa hieman samean kultaista komealla vaahdolla. Tuoksussa puhtaan greippistä humalaa ja veriappelsiinin aromia. Maku on erittäin rapsakkaan katkera ja greippisen hapan. Reilu hiilihappoisuus tukee hyvin rapsakkuutta. Mallas on tietenkin taka-alalla tällaisessa oluessa, mutta se mikä tulee esille on erittäin puhtaan, neutraalin viljaista. Hiivaa ei juurikaan ole pullossa, joten tämän voi melkeinpä kaataa kokonaan lasiin kerralla. Siinä missä Jaipur on upean monimuotoinen hedelmäinen IPA, on tämä suorasukaisempi raakaan voimaan luottava luomus. Olo on Halcyonin jälkeen suussa, kuin olisi juuri pessyt hampaaat, niin raikasta se on.

Tämän ja Jaipurin perusteella voin sanoa, että Thornbridge todella rakastaa olutta ja taitaa sen panemisen huolella. Halcyon on saatavilla Alkosta hintaan 6,29€/0,5l.

lauantai 17. marraskuuta 2012

Mikkeller Hoppy Lovin' Christmas Vs. Brewdog Hoppy Christmas

Nyt kaksi varmasti kovaa vastakkain. Vastakkainasettelun aika ei ole ohi, ei todellakaan. Alko on (onneksi) päättänyt olla hieman kokeellisempi ja ottaa jouluolutlistoillensa hieman erikoisempiakin jouluoluita. Nämä molemmat ovat tyyliltään India Pale Aleja, eli runsaan runsaasti humaloituja aleja, mitä ei nyt ainakaan perinteisesti yhdistetä jouluun. Ensimmäiseksi korkkasin sen henkilökohtaisesti kiinnostavamman yksilön, eli tanskalaisen sopimuspanija Mikkellerin Hoppy lovin´ Christmasin. Suurin osa Mikkellerin oluista pannaan belgialaisessa de Proefin panimossa - Sanoo Alkon sivut ja oikeassa ovat.
Olut on vahvuudeltaan 7,8% ja katkeroita (IBU/EBU) löytyy huimat 66. Humalaa on jopa 4 eksoottista sorttia (mm. Citra ja Centennial) ja mausteina vielä ihan ihka aitoa mäntyä ja inkivääriä. Tuo mänty oluessa on ainakin itselle ihan uusi tuttavuus.


Etiketissä tanskalaisten perinteiden mukainen porojen ruokinta? Onko siellä edes poroja muka?
Oluessa kuohkea vaahto. Tuoksu on jo pullon suusta huumaava ja lasissa sitä vieläkin enemmän. Kaiken maailman trooppisen viidakon hedelmät yhdistettynä pohjoismaiseen mäntyisen pihkaiseen neulaseen on jo enemmän mitä uskalsi toivoakaan. Usein nämä reilusti humaloidut IPAt muuttuvat maussa aivan liian katkeriksi, jolloin maku jää taka-alalle, mutta eipäs tässä. Maku on jotain niin tasapainoista, etten muista moista edes koskaan maistanenikaan. Maku on niin monipuolinen paletti, että jokainen itse luokoon tästä oman mielikuvansa suussaan, en siis edes lähde yrittämään analysointia. Maista ilman pohjan hiivoja ensin. Mikkeller saa kyllä täydet viisi poroa viidestä porosta, ja uskallan väittää ettei Brewdog tätä kyllä onnistu päihittämään. Hinta Alkossa 5,23€/0,33l.


Lasissakin esiintyy koira, joten miksei.


Ruutukuvioisten hameiden käyttämien miesten maan oman panimon Brewdogin jouluoluen (yhden niistä) vuoro. Teema nimessä vähän sama kuin äskeisessäkin, eli jotakuinkin "humalaista joulua!", mitä on ainakin täällä Suomessa vietetty hyvässä ja pahassa jo sitten alkuaikojen. Oluessa IBUja 48,8 ja alkoholia 7,5%.
Tuoksu paljastaa jo tämän hieman perinteisemmän (nykyaikaisempaa USA-tyylistä tarkoitan) sitruksisemman näkökulman IPAsta. Maku on kuitenkin hieman pehmeämpi kuin panimolta saattaisi odottaa, mutta ehkä tuo reilumpi maltaisuus sopii joulu-/talviaikaan hieman paremmin. Katkeruutta on reilusti, tietenkin, mutta tällaiset hop headit kuin minä, ei saa kuitenkaan tarpeekseen. Olut on perus-IPAna mainio, mutta tällaisia jo lukuisia juoneena en keksi tästä kyseisestä enää mitään uutta kerrottavaa. Maltaisemman, hieman makeamman IPAn ystävälle passeli. Hintaa alkossa sen 5€ 0,33l putelille. Jos Mikkeller sai sen viisi poroa, niin tämä saa vain 3,5 poroa, eli yksi poro piti pistää lihoiksi pöytään. Mutta tällaista se välillä on.

Samuel Adams Winter Lager


Alkoon on taas tullut kasa jouluoluita (23kpl), mikä nyt ei ehkä ollut kuitenkaan niin yllättävää kuin esimerkiksi talventulo autoilijoille... Tämä kyseinen bostonilaisen panimon olut on yksi niistä tutuimmista ja monesti jo aiemminkin Alkon jouluolutlistoilla ollut. Rento aloitus siis jouluoluiden kauteen.

Winter Lager on wieniläistyylinen tumma lager ja prosentteja on sopivat 5,5%. Koska tämä on jenkki, niin humalointi on myös jämäkkää ja hieman runsaampaa kuin eurooppalaisissa vastaavissa lagereissa, mikä antaa oluelle myös sen ominaisen mielenkiintoa herättävän maun.
Tuoksu lupaa melko pähkinäistä, toffeisen maltaista olutta ja maussa lisukkeena tähän herkulliseen yhdistelmään vielä kitalakea sopivasti kuivattavaa puisen aromista katkeraa humalaa. Humalointi on samalla myös erittäin raikasta, aavistus havunneulasta. Suutuntuma on miellyttävän oljymäisen keskitäyteläistä.

Samuel Adams Winter Lager on valintana varma nakki ja sammuttaa kyllä mainiosti oluenjanon, no ainakin hetkellisesti. Kenties kunnon kinkkuvoileivän kanssa täydellinen? Mielenkiintoisempaa makuelämystä hakevan kannattaa kuitenkin ehkä vielä kurkottaa sinne vähän syvemmälle oluthyllyyn. Sampan oluet noin yleensäkin on enemmän niitä perinteisiä, tasaisen varmoja suorituksia. Hinta Winter Lagrille on siinä noin kolme ja puoli €uroa, eli ei nyt niin paha. Pullokoko 0,355l.



-Hieman kiinnostavampaa jouluolutosastoa tarjoilee seuraavaksi keskenään vertailussa olevat Mikkellerin ja Brewdogin joulu-IPAt (India Pale Ale).-